Puška Enfield P 1853, cal. .577 – Perk.

Byla považována za vynikající evropskou vojenskou zbraň své doby, zavedenou British War Department, po testech vedoucích k zmenšení a vylepšení ráže a rozměrových proporcí předchozích modelů. Nicméně vzhledově si zachovala stejné hlavní znaky předchozího modelu, kterým byla puška Enfield P1851. Nejen starší pušky Enfield P1851, ale již i nové Enfield P1853 byly použity v Krymské válce (1854-1856). Stovky tisíc těchto pušek byly dodány oběma válčícím stranám během Americké občanské války (1861-1865) a tím se staly druhou nejrozšířenější zbraní tohoto konfliktu. Tato skutečnost je zachycena i na četných dobových fotografiích – např. foto z bitvy u Fredericksburgu 3.5.1863, zachycující porážku vojska Konfederace, kde mezi padlými vojáky leží právě pušky Enfield P1853. Oceňována byla i její přesnost – byla považována za jednu z nejpřesnějších zbraní užitou během tohoto konfliktu. Inovativní byla ráže .577 a použití střel Minie. Ohromující je skutečnost, že naprostá většina (cca 900 000ks) byla během celého kontraktu vyrobena soukromými firmami, nejlepší kusy pocházely ze zbrojovek London Armoury Co., Birmingham Small Arms a ze státní Royal Small Arms Factory (díly jejich pušek byly navzájem zaměnitelné, což ocenili vojáci v poli při nutných opravách). Puškou byla vyzbrojena také armáda v Británii a jednotky ve všech britských koloniích. Neznámý počet těchto pušek se vyrobil přímo i v Indii pro místní potřeby, nicméně kvalita výrazně zaostávala za výrobky z britských ostrovů. Pro tuto pěchotní verzi byl zkonstruován tulejový bodák s trojúhelníkovou čepelí. Pro mnohé současníky byla puška P1853 i vzhledově velmi přitažlivá, díky kombinaci ocelových a mosazných dílů soupravy.

Válcová hlaveň s třídrážkovým vývrtem v délce  991 mm je černěná. Originál i nyní replika byly zkonstruovány pro použití střel typu Minie (expanzní střela s dutinou ve dně). Mířidla tvoří vojenské, výškově stavitelné rámečkové hledí a pevná muška. Souprava – botka, lučík, a kování konce podpažbí – je mosazná. Hlavňové objímky jsou černěné. Perkusní zámek je mramorovaný. Hladká pažba je vyrobená z amerického ořechu. Pro dosažení maximální historické věrnosti je zámková deska a pažba repliky označena ražbou původního dobového výrobce. Na přední objímce pažby a v lučíku jsou oka pro úchyt nosného řemene. Nabiják je ocelový a jeho koncovka odpovídá svým tvarem historickému originálu.

V současnosti je zbraň kromě použití u uniformovaných spolků, představující jednotky té doby také vhodná pro použití ve sportovních střeleckých disciplínách, jako je Minie – Perkusní puška vojenská na 100m a  Lamarmora (Lebeda) – Perkusní puška vojenská na 50m.

K dodání v ráži .577, pouze v perkusním provedení.

Více informací včetně axonometrického schématu a seznamu náhradních dílů produktu naleznete na stránkách výrobce.


Doporučujeme související produkt  ⇒ Perkusní zápalky německé firmy RWS v provedení 4-křidélkové (No.1081) nebo 6-ti křidélkové (No. 1218).

Doporučujeme související produkt Licí forma Minie (USA 309-577)  v rozměru .577 (14,65 mm), 620 grs.

 

S.221 Puška Enfield P 1853

 

    

    


  Ráže Výrobce Kód Cena
Puška Enfield P 1853
.577
Davide Pedersoli S.221  21 450,- Kč s DPH

 


V případě dotazů týkajících se možností dodání a aktuální prodejní ceny Vámi vybraného produktu nás neváhejte kontaktovat.

Parametry  
Model Enfield P 1853
Ráže .577
Výrobce Davide Pedersoli &C.
Funkce perkusní, jednoranová
Délka hlavně 991 mm
Celková délka 1380 mm
Hmotnost 3,9 kg
Vývrt 3 drážkový, stoupání vývrtu 1/78"
Mířidla výškově stavitelné hledí, pevná muška
Povrchová úprava černění + mramorování
Stav nová
 

    E-mail *

    Jméno a příjmení

    Tel. kontakt *

    Dotaz se týká produktu

    Text zprávy *